Industrial Relations MCQs/Practice Questions (UGC/NTA NET Code: 55)

Industrial Relations MCQs/Practice Questions  

1. “Model Grievance Procedure” is given in the
a) Industrial Disputes Act
b) Employee State Insurance Act
c) Industrial Employment (standing orders) Act
d) Code of Discipline
Ans. d

2. A situation where management is unable to provide employment due to non-availability of work is called
a) lock out
b) lay off
c) termination
d) attrition
Ans. b

3. Which one of the settlement methods is not relevant here for disputes?
a) Collective Bargaining
b) Compulsory Adjudication
c) Voluntary Arbitration
d) Reference to Civil Court
Ans. d
4. Which of the following shows a situation of Trade Union Rivalries in India?
a) Different Unions in different organisations
b) More unions in the same organisation having affiliation with different political parties and representing the same type of workers
c) More unions in the same organisation all representing different types of workers
d) None of the above
Ans. c

5. Reduction of Labour Force is called
a) termination
b) retrenchment
c) lay off
d) right sizing
Ans. b

6. If the agreement is silent, an arbitration reference is to appoint
a) sole arbitrator
b) two or more arbitrators
c) Both ‘a’ and ‘b’
d) None of the above
Ans. a

7. If the reference for an arbitration is for even number or arbitrators, they have
a) power to increase the number
b) power to appoint an umpire
c) power to decrease the number
d) None of the above
Ans. b

8. The Industrial Finance Corporation of India came into existence in
a) July, 1948
b) August, 1969
c) September, 1951
d) None of the above
Ans. a

9. The process of submitting any difference to be settled by a person chosen by both parties is called
a) judicial intervention
b) arbitration agreement
c) quasi-judicial agreement
d) None of the above
Ans. b

10. Who proposed that industrial relations activities take place among three principal social partners at three levels?
a) John T. Dunlop
b) (B) Richardson, J.H.
c) (C) Kochan, T.A. et.al
d) (D) Clark Kerr
Ans. c

11. In arbitration only
a) present differences are referred
b) future differences are referred
c) both may be referred
d) None of the above
Ans. a

12. The decision given by an ‘Arbitrator’ is called
a) degree
b) sentence
c) award
d) reward
Ans. c

 

13. A new arbitrator may be appointed
a) if the appointed arbitrator neglects his duties
b) if the party appointing the earlier one refuses his proceedings
c) once appointed an arbitrator cannot be changed
d) None of the above
Ans. a

 

14. An Arbitrator functions
a) for fees
b) voluntarily and honorary
c) for a charitable purpose
d) None of the above
Ans. a
15. A court has power to
a) modify the award of an arbitrator with his consent
b) modify the award subject to the consent of the parties
c) nullify the arbitration agreement
d) None of the above
Ans. d

 

16. Which of the following is not a typically used procedure to reduce the total number of employees?
a) Layoff
b) Terminations
c) Downturns
d) Early retirement inducements
Ans. b
17. Expansion of public sector received top priority under which Industrial Policy Resolution?
a) 1948
b) 1956
c) 1977
d) 1980
Ans. b

 

18. Who controls the foreign trade in India?
a) Controller of foreign trade
b) RBI
c) Chief controller of exports and imports
d) None of the above
Ans. c

 

19. Which one of the following is a free enterprise system?
a) Socialism
b) Capitalism
c) Communism
d) Europeanism
Ans. b
20. During whose prime ministership the New Economic Policy was introduced in India?
a) Indira Gandhi
b) Rajiv Gandhi
c) P.V. Narasimha Rao
d) A.B. Vajpayee
Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7