Industrial Relations MCQs/Practice Questions (UGC/NTA NET Code: 55)

21. In which Five Year Plan, removal of poverty received top priority ?
a) Second
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth
Ans. d
22. What happens to a company, if a share-holder dies?
a) The company is dissolved
b) The company is not dissolved
c) The operations of the company will be temporarily suspended
d) The company is dissolved subject to the orders of the court
Ans. b
23. Which of the following National Level Federation was established in 1921 ?
a) Indian National Trade Union Congress (INTUC)
b) All India Trade Union Congress (AITUC)
c) Union Trade Union Congress (UTUC)
d) Hind Mazdoor Sabha (HMS)
Ans. b
24. The International Labour organisation was set up on
a) April 14, 1914
b) April 20, 1920
c) April 19, 1919
d) April 30, 1930
Ans. c
25. The aims of the ILO were redefined during the second world war as a result of
a) Deliberations held in conference of Frankfurt
b) Deliberations held in conference of Philadelphia
c) Deliberations held in conference of California
d) Deliberations held in conference of London.
Ans. b

 

26. Which of the following was established by the Whiteley councils?
a) Tripartite employee relations
b) Trade unions
c) Collective bargaining framework
d) Employer associations
Ans. c

 

27. Which of the following not the principle of the Industrial Relations Policy?
a) The code of conduct
b) Labour welfare activities
c) The code of descipline
d) All of the above
Ans. d

 

28. Which of the following reiterated the faith of the parties in voluntary arbitration?
a) The Code of Discipline 1958
b) The Industrial Disputes Act, 1948
c) Factories Act, 1948
d) Workmen’s Compensation Act, 1923
Ans. a
29. Which of the following is not a part of Industrial Relations System?
a) Government and employers
b) Trade unions, union federations or associations
c) Foreign companies
d) Labour courts and tribunals
Ans. c
30. Which of the following methods are used in Industrial Relations System?
a) Collective bargaining
b) Discipline procedure
c) Grievance redressal machinery
d) All of the above
Ans. d
31. Which of the following is not an objective of Industrial Relations?
a) To enhance economic status of worker
b) To settle the disputes with worker’s neighbour
c) To regular production by minimising conflicts
d) To provide an opportunity to the worker to have a say in the management decision making
Ans. b
32. Which of the following are approaches to Industrial Relations?
a) Sociological approach
b) Human relations approach
c) Gandhian approach
d) All of the above
Ans. d
33. Which of the following act does not provide social security to the workers?
a) The Employees State Insurances Act, 1948
b) (b) The Worker’s Compensation Act
c) (c) Minimum Wages Act
d) (d) The payment of Gratuity Act
Ans. c
34. Which of the following are the major causes of the origin in industrial relations?
a) Industralisation
b) Emergence of a factory system
c) Development of a capitalist economy
d) All of the above
Ans. d
35. Which of the following are the reflections of industrial unrest and do not spring up in an atmosphere of industrial peace?
a) Strikes
b) Lockouts and Gheraos
c) Go-slow
d) All of these
Ans. d
36. Which of the following are the major participants of industrial relations from the following?
a) Employers
b) Government
c) Unions
d) All of these
Ans. d

 

37. Which of the following is not a part of primary strikes?
a) Sympathetic strikes
b) Tools down-pen down
c) Stay-away strike
d) Protest strike
Ans. a
38. The International labour organisation was established on
a) April 19, 1919
b) May 20, 1920
c) April 9, 1919
d) April 19, 1949
Ans. a
39. Who gave the following definitions of industrial relations out of the following?
“Industrial relations is a relationship between management and employees or among employees and their organisations, that characterize and grow out of employment.”
a) Dale Yoder
b) RA Lester
c) Max Weber
d) Frederick Taylor
Ans. a
40. Which of the following are the main causes of indiscipline?
a) Wage differentials
b) Unreasonable work assignments
c) Non-payment of bonus
d) Any of the above
Ans. d

 

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7