Industrial Relations MCQs/Practice Questions (UGC/NTA NET Code: 55)

41. The main issues involved in industrial relations consist of
a) collective bargaining
b) machinery for settlement of industrial disputes
c) worker’s participation in management
d) All of the above
Ans. d
42. Which of the following does not include the economic cause of the dispute?
a) Compensation like wages
b) Victimisation of workers
c) Unjust layoff and retrenchments
d) Leave without pay
Ans. b

 

 

43. Which of the following are the non-economic causes of dispute?
a) III treatment by staff
b) Sympathetic strikes
c) Indiscipline
d) All of these
Ans. d
44. According to the Industrial Disputes Act, 1947, the word ‘strike’ throws light on which of the following factors?
a) It is referred to as stoppage of work by a group of workers employed in a particular industry
b) It includes die refusal of a number of employees to continue work under their employer
c) Neither of them
d) Both of them
Ans. d
45. Which of the following can not be a cause of strike?
a) Salary and incentive problems
b) Discontinuity in services due to over age
c) Wrongful discharge or dismissal of workmen
d) Dissatisfaction with company policy
Ans. b
46. Which of the following is the exact meaning of ‘Lockout’ according to Industrial Disputes Act, 1947?
a) Temporary closing of a place of employment
b) Suspension of work
c) Refusal by an employer to continue to employ any number of persons employed by him
d) All of the above
Ans. d
47. Which of the following is not a main purpose of picketing?
a) To stop workers to go to work
b) To stop workers to take sick leaves
c) To tell the public about the strike
d) To persuade workers to take their union’s side
Ans. b
48. Under which of the following section of Industrial Disputes Act, 1947 employees are prohibited from striking?
a) Section 15(A)
b) Section 22
c) Section 20 (A)
d) Section 18
Ans. b
49. Under which of the following section of Industrial Disputes Act, 1947, it has been clearly mentioned that any person cannot provide any financial aid to any illegal strike or lockout?
a) Section 25
b) Section 22
c) (c) Section 18
d) (d) Section 22 (A)
Ans. a
50. Which of the following measures prove to be fruitful in improving industrial relations?
a) Strong and stable unions
b) Worker’s participation in management
c) Mutual trust
d) All of the above
Ans. d
51. Which of the following can not categorized as the main aim of works committees?
a) Giving greater participation to workers
b) Providing better opportunities outside the organisation
c) Generating co-operative atmosphere for negotiation between parties
d) Ensuring close interaction between labour and management
Ans. b
52. Which of the following does not come under three tier adjudication machinery framed under the Industrial Disputes Act, 1947?
a) Labour Court
b) Works Committees
c) Industrial Tribunal
d) National Tribunal
Ans. b
53. In which of the following way the basic parties to an industrial dispute can settle their disputes without state intervention?
a) Collective Bargaining
b) Voluntary Arbitration
c) Both ‘a’ and ‘b’
d) Neither ‘a’ nor ‘b’
Ans. c
54. By which of the following methods worker’s participation can take place in management?
a) Staff or work councils
b) Board level participation
c) Joint councils and committees
d) All of the above

Ans. d
55. Which of the following are the main implications summarized by ILO in regard to worker’s participation in management?
a) Workers are also creative and have innovative ideas
b) Workers are capable enough to give rational and logical justifications provided they are well aware and well informed
c) Both ‘a’ and ‘b’
d) Neither ‘a’ nor ‘b’
Ans. c

 

 

56. The main objectives of worker’s participation in management, according to Gosep are
a) elevating the status of a worker in the society
b) increasing the efficiency of enterprise and establishing harmonious relations
c) for promoting solidarity among workers and tapping human talents
d) All of the above
Ans. d
57. Which of the following can be considered as the advantages or quality circles?
a) Employees become involved in decision making
b) Employees get chances of promotion
c) Employees improve their communications and analytical skills
d) All of the above
Ans. d
58. Which of the following is not the principle of total quality management?
a) High quality high cost
b) Measure the cost of quality
c) Manage by prevention, not correction
d) Meet the customer’s requirement on time, the first time and 100% of the time
Ans. a
59. Which of the following axe considered to be the schemes of financial participation of workers in management?
a) Profit-linked pay
b) Pension-fund participation
c) Profit-sharing and employees’s stock option schemes
d) All of the above
Ans. d
60. Which of the following are the essential pre-requisites of worker’s participation in management?
a) Free flow of communication and information
b) Mutual trust between the two parties
c) Avoidance of participation of outside trade unions
d) All of the above
Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7