Industrial Relations MCQs/Practice Questions (UGC/NTA NET Code: 55)

81. ………………. is belief in the existence of more than one ruling principle, giving rise to a conflict of interest.
a) Pluralism
b) Singularism
c) Socialism
d) None of these
Ans. a

82. . ……………………………….. approach focuses on the type of society in which an organisation functions.
a) Lenin
b) Gandhian
c) Marxist
d) None of these
Ans. c

83. According to ………………approach industrial relations is a social sub systems within the economic and political systems.
a) systems approach
b) human relation approach
c) leadership approach
d) group discipline approach
Ans. a
84. The basic postulates on which the ILO standards lie are
a) Labour is not a commodity
b) Freedom of expression and of association are essential to sustained progress
c) Poverty anywhere constitutes danger to prosperity everywhere
d) All the above
Ans. d
85. Characteristics of Industrial Relations do not include:
a) Industrial Relations are outcome of employment relationship in an industrial enterprise.
b) Industrial Relations promote the skills and methods of adjustment and co-operation with each other.
c) Industrial Relations create complex rules and regulations to maintain cordial relations.
d) Industrial Relations system creates an environment of distrust and conflict.
Ans. d

 

86. ………………… have a protecting role of safeguarding worker’s interests.
a) Trade unions
b) Management
c) International agencies
d) Society
Ans. a
87. ……………. or …………. regulates the relationship between worker’s organisations and employers’ organisations.
a) Society, employees
b) NGOS, government
c) Government, state machinery
d) None of the above
Ans. c
88. India has been one of the founder member of ………………… and has been taking part in its deliberations.
a) World bank
b) UNO
c) International labour organisation
d) NATO
Ans. c
89. …………………………… is a process in which representatives of workers and employees are brought together before a third person or a group of person with a view to come to a mutually satisfying agreement.
a) Conciliation
b) Merger
c) Diversification
d) Expansion
Ans. a
90. ……………………. is a person appointed voluntarily if the dispute is not settled by conciliation.
a) Bidder
b) Arbitrator
c) Nominee
d) Representative
Ans. b
91. ……………………… is another name of compulsory arbitration.
a) Adjudication
b) Amortisation
c) Dissolution
d) Fraction
Ans. a
92. …………………………. symbolizes social justice, universal peace and human dignity.
a) Asian Development Bank
b) International Labour Organisation
c) World Trade Centre
d) Trade Unions
Ans. b
93. Before ILO, International Labour Organisation was formulated, Labour was considered to be
a) Commodity
b) Human beings
c) Dependent on management
d) None of the above
Ans. a
94. …………………………. is the technique that has been adopted by unions and managements to reconcile their conflicting interests.
a) Arbitration
b) Collective bagaining
c) Court intervention
d) Social norms
Ans. b
95. …………… is the violation of some established and definite rules, in which may create unrest or impairment of the reputation of employer.
a) Discipline
b) Indiscipline
c) Riot
d) Strike
Ans. b
96. …………………………. refers to the mental and emotional involvement of a person in a group situation which encourages him to contribute to goals and share responsibilities in them.
a) Worker’s participation in management
b) Rehabilitation
c) Discipline
d) None of the above
Ans. a
97. …………………………………. is a powerful weapon used by trade unions and other labour associations to get their demands accepted.
a) Strikes
b) Lockout
c) Picketing
d) Gherao
Ans. a
98. ………………………………. is a work stoppage in which an employer prevents employees from working.
a) Strike
b) Gherao
c) Picketing
d) Lockout
Ans. d
99. When workers are dissuaded from work by stationing certain men at the factory gates, such a step is known as
a) Strike
b) Lockout
c) Picketing
d) Gherao
Ans. c
100. …………………. refers to collective action taken by a group of workers who block the exit gates by forming human barricades and do not allow employer to leave the premises of industrial establishment.
a) Strike
b) Lockout
c) Picketing
d) Gherao
Ans. d

Pages: 1 2 3 4 5 6 7