Industrial Relations MCQs/Practice Questions (UGC/NTA NET Code: 55)

 

101. Work committees and joint consultation are the measures to encourage , which will increase productivity and lead of greater effectiveness.
a) rehabilitation
b) worker’s participation in management
c) discipline
d) creativity
Ans. b
102. ……………………. refers to showing an attitude of indifferences and aims at disrupting the normal functioning of an enterprise.
a) Boycott
b) Gherao
c) Strike
d) Picketing
Ans. a
103. ………………………….. is a consultative body comprising of 100 or more persons, which aims at giving greater participation to workers.
a) Advisory committees
b) Managining committees
c) Work committees
d) None of these
Ans. c
104. ………………. are the rules and regulations which govern the conditions of employment of workers.
a) Standing orders
b) Policies
c) Advice
d) None of these
Ans. a
105. A model grievance procedure suggested by has now been widely accepted in India now.
a) Indian labour conference, 1958
b) International labour organisation, 1965
c) Indian Labour conference, 1995
d) None of the above
Ans. a
106. ……………………… is an authority appointed by the Government to mediate disputes between parties brought to his notice, enjoying the powers of a civil court.
a) Aribitrator
b) Concilliation officer
c) Disciplinarian
d) None of these
Ans. b
107. ……………………….. …. is a constituted if the conciliation proceedings fail to resolve a dispute by the government to investigate the dispute.
a) A court of equity
b) A court of social justice
c) A court of norms
d) None of the above
Ans. a
108. ………………………. is the process in which the disputing parties show willingness to an arbitrator and submit to his decision voluntarily.
a) Forced arbitration
b) Voluntary arbitration
c) Compulsory arbitration
d) None of these
Ans. b
109. ……………………………. is the process of setting disputes compulsorily through the intervention of a third party appointed by the government.
a) Arbitration
b) Negotiation
c) Adjudication
d) None of these
Ans. c
110. In ………………………. method of solving the disputes; discussions and negotiations are alone on the basis of mutual give and take for setting the grievances and fulfilling the demands.
a) Court intervention
b) Arbitration
c) Collective Bargaing
d) None of these
Ans. c
111. When the process of collective bargaining fails, then the role of third party comes to break the deadlock and this process is generally called
a) conciliation/mediation
b) arbitration
c) intervention
d) None of the above
Ans. a
112. …………………………………….has been the highest level of democracy in Industrial Relations Management and a privilege for the employees.
a) Board level participation
b) Participation in work
c) Participation in solving problems
d) None of the above
Ans. a
113. ……………………………………… involves making the worker’s shareholders of the company by inducing them to buy equity shares.
a) Participation through ownership
b) Participation in management
c) Board level participation
d) None of the above
Ans. a
114. …………………………………… are the bodies on which the representation is entirely of the employees.
a) Staff and work councils
b) Management committee
c) Mentors and councilors
d) None of the above
Ans. a
115. ……………………………. are the bodies, comprising representatives from employers and employees.
a) Management committees
b) Joint councils and committees
c) Discipline committees
d) None of the above
Ans. b
116 . …………………………………….. brings both the parties together and develops ‘[appropriate mutual understanding and brings about a mature responsible relationship.
a) Workers participation in management
b) Harmony and co-operation
c) Following social norms and values
d) None of the above
Ans. a
117. In ………………….. the workers acquire complete control to the management through elected boards.
a) workers participation in management
b) participation through complete control
c) participation through partial control
d) None of the above
Ans. b
118. …………………….. and …………………………… are seen as the methods of addressing the problem of boredom and other associated problems in employees.
a) Job enrichment, Job satisfaction
b) Job rotation, Job enrichment
c) Job satisfaction, Relexation
d) Job enlargement, Job enrichment
Ans. d
119. In ……………………………… method of worker’s participation in management invites suggestions and the reward is given for the best suggestion.
a) participation through management
b) participation through suggestion schemes
c) participation through complete control
d) None of the above
Ans. b
120. ………………………… refers to the deep commitment, almost obsession of an organisation to quality.
a) Production management
b) Human resource management
c) Total quality management
d) None of the above
Ans. c

Pages: 1 2 3 4 5 6 7