Industrial Relations MCQs/Practice Questions (UGC/NTA NET Code: 55)

121. …………………………………….. helps to avoid litigation and facilitate a the settlement of disputes and grievances by a mutually agreed procedure.
a) The Code of Conduct
b) Policies
c) Rules and Regulations
d) The Code of Discipline
Ans. d
122. To ensure ……………………………in industry management agrees not to increase work loads unless agree upon or settled otherwise.
a) discipline
b) productivity
c) proper working condition
d) None of the above
Ans. a
123. ……………………………… is a body which is composed of members representing the Central Government, Trade Union Federations and Employers Organizations.
a) Tripartite bodies
b) Bipartite Bodies
c) Management committee
d) None of the above
Ans. a
124. ………….. is the international organisation responsible for drawing up and overseeing international labour standards.
a) Indian Labour Congress
b) Hind Mazdoor Sabha
c) International Labour organisation
d) None of the above
Ans. a
125. The ILO was founded in …………………….. in the work of a destructive war to establish policies to bring social justice in the society.
a) 1991
b) 1919
c) 1938
d) 1947
Ans. b
126. The first International Labour organisation office was started in ………………….. in India.
a) 1926
b) 1932
c) 1962
d) 1928
Ans. d
127. …………………………………… has a two directional focus for socio-economic development overall strategies and ground level approaches.
a) Internationa Labour organisation
b) Indian Labour Congress
c) Hind Mazdoor Sabha
d) None of the above
Ans. a
128. ………………………. is the standard of expected ethical behavior for the company’s employees.
a) Code of discipline
b) Code of conduct
c) Rules and norms
d) Policies
Ans. a
129. ………… is a means available to management to keep a check or relevant data by which the state of organisation’s health can be monitored.
a) Complaining procedure
b) Grievance handling procedure
c) Suggestion procedure
d) None of the above
Ans. b
130. The person appointed by the government to settle the dispute presented in labour court is known as
a) Presiding officer
b) Officiate
c) Substitute officier
d) Arbitrator
Ans. a
131. ……………………………… are not appointed by the appropriate government but they are nominated by the parties to an industrial dispute in writing.
a) Presiding officer
b) Arbitrator
c) Member of committee
d) Commanding officer
Ans. b
132. The ……………………………. is social institution, trying to make the world conscious that world peace may be affected by unjust conditions of its working populations.
a) International labour organisation
b) Indian labour congress
c) Trade union
d) None of the above
Ans. a
133. ………………………………… is part of management and outcome of employment relationships.
a) Social relations
b) Family relations
c) Industrial relations
d) Personal relations
Ans. c
134. ……………………….. also helps in developing the skills and methods of adjusting to and co-operating with each other.
a) Industrial relations
b) Social relations
c) Personal relations
d) None of these time in 1920.
Ans. a
135. …………… is the failure of a worker to report for work when he is scheduled to work.
a) Enforcement
b) Absenteeism
c) Indiscipline
d) None of these
Ans. b
136. ……………… used the term industrial democracy for the first
a) Webbs
b) Lenin
c) International Labour Organisation
d) World Trade Organisation
Ans. a
137. ……………..has been defined as the right to participate in decisions on issues which concerned workers.
a) Industrial safety
b) Industrial democracy
c) Industrial peace
d) Harmony
Ans. b
138. ……………….. and …………………are the two forms of Industrial Democracy.
a) Representative democracy and participative democracy
b) Industrial democracy and industrial management
c) Social norms and social justice
d) None of the above
Ans. a
139. ……………is an instrument of an industrial organisation for discussion and negotiations between the two parties.
a) Arbitration
b) Adjudication
c) Collective baegaining
d) None of these
Ans. c
140. The main objective of ………………………..is to handle resistance to change from the workers side; as the need will be jointly felt.
a) workers participation in management
b) participatioin through suggestions
c) participation through ownership
d) None of the above
Ans. a
141. The ………………………….. must be connected with the employment or non-employment; the terms of employment or unemployment; the conditions of labour.
a) family dispute
b) industrial dispute
c) social dispute
d) None of these
Ans. b
142. ………………………….. is a termination of service for reasons of redundancy or surplus to requirement of any other reason except punishment.
a) Retrenchment
b) Picketing
c) Termination
d) None of these
Ans. a
143. …………….. means willingness to excert high levels of effort on behalf of the organisation.

a) Organisational commitment
b) Organisation effectiveness
c) Organisation control
d) None of the above

Ans. b

144. A proactive industrial relations programme must cover the following decision(s)
a) Communication
b) Competence
c) Discipline and conflict
d) All of the above
Ans. d

145. Recognition of the trade union in industry under the code of discipline was developed in the year
a) 1952
b) 1957
c) 1958
d) 1962

Ans. b

146, The factor, which does not include the substance of sound industrial relations policy at the macro-level is
a) Business proposition, project development
b) Structure of economy and labour market
c) Structure of union and employers’ organisations
d) Policies of the Government

Ans. a

147. Which are not the characteristics of grievances?
a) Factual
b) Fabricated
c) Disguised
d) Imaginary

Ans. b

148. Which of the following statements about workers’ participation in Management in India is not true?
a) It is a part of the 20 point Economic programme.
b) It is provided in the Directive Principles of State Policy.
c) It is made a Constitutional provision under the 42ndAmendment Act.
d) It is a justiceable right of the workers.

Ans. d

149. During the National Emergency Period, how many schemes of workers’ participation in management were introduced by the Government of India?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Ans. b
150. Which of the following cannot be said to be an objective of Workers’ Participation in Management?
a) To associate in decision making process of the organization.
b) To satisfy the urge of self-expression of workers.
c) To promote a conducive environment in the organisation.
d) To promote higher income and better conditions of employment for workers.
Ans. d

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7