People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

 

MCQs on People and Environment

(UGC NET Paper 1)  

People and Environment MCQs

 

People and Environment MCQs

1. The part of the earth and its atmosphere in which organisms live is the :
(a) Biosphere
(b) Biomass
(c) Biota
(d) Biome

Ans. a

2.Which of the following conceptual sphere of the environment has the least storage capacity of matter?
(a) Lithosphere
(b) Atmosphere
(c) Biosphere
(d) Hydrosphere

Ans. b

3. Which one of the following is an abiotic component of the ecosystem?
(a) Plants
(b) Fungi
(c) Humus
(d) Bacteria

Ans. c

4. The most stable ecosystem is :
(a) Mountain
(b) Desert
(c) Forest
(d) Ocean

Ans. d

5. Increase in fauna and decrease in flora would be harmful due to increase in :
(a) Co2
(b) O2
(c) N2
(d) So2

Ans. a

6.The largest reservoir of nitrogen in our planet is the
(a) Fossil fuel
(b) Atmosphere
(c) Biosphere
(d) Ocean

Ans. b

7. Pollution is
(a) release of undesirable/toxic sub- stances in the environment
(b) removal of top soil
(c) conservation of energy
(d) all of these

Ans. a

8. Spoiling of biotic and abiotic environment by physical/chemical factors is termed as
(a) contamination
(b) adulteration
(c) pollution
(d) noosphere

Ans. c

9. A normal component of environment which becomes pollutant when itS concentration crosses a threshold value is called :
(a) Quantitative Pollutant
(b) Qualitative Pollutant
(c) Degradable Pollutant
(d) Physical Pollutant

Ans. a

10. Pollution can bring about change in
(a) biogeochemical cycling
(b) abiotic environment
(c) biotic environment
(d) all of the above

Ans. d

11. Loss of relative biological equilibrium is due to
(a) low temperature
(b) high temperature
(c) radiation
(d) pollution

Ans. d

12.Environment is a subject that encompasses :
(a) All branches of science only.
(b) Only social science.
(c) Branches of science and social science.
(d) All branches of sciences, arts and social.

Ans. d

13. The unlimited exploitation of nature by human being resulted in
(a) Environmental pollution
(b) Health problem
(c) Decrease in biodiversity
(d)  All of the above

Ans. d

14.The importance of environment
(a) Was only recognized in recent years.
(b) Was recognized in ancient time.
(c) Was not recognized in ancient time
(d) None of these

Ans. b

15. The conservation of natural resources :
(a) Was not enough in ancient India.
(b) Was encouraged in ancient India.
(c) Is recently being used in India.
(d) None of these.

Ans. b

16. Life on earth constantly interacts with its surroundings called environments which essentially consists of :
(a) Biotic components only.
(b) Only abiotic components.
(c) Both biotic and abiotic components.
(d) None of these

Ans. c

17. The conservation of environment requires :
(a) Maintenance of biodiversity
(b) Maintenance of gaseous and material cycles
(c) Maintenance of ecological order and natural balance.
(d) All of these.

Ans. d

18. Biosphere is made up of:
(a) Atmosphere and lithosphere
(b) Hydrosphere and atmosphere
(c) Lithosphere and hydrosphere
(d) Lithosphere, hydrosphere and atmosphere

Ans. d

19. Pollution can be
(a) natural
(b) manmade
(c) both (1) and (2)
(d) none of these

Ans. c

20. Qualitative pollutants are :
(a) Added by man
(b) Naturally occurring
(c) Present in the High concentration
(d) None of these

Ans. a

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution