People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

221. The largest sink (pollutant receptor) of the planet is
(a) atmosphere
(b) hydrosphere
(c) lithosphere
(d) Biosphere

Ans. b

222. Which of the following components of the earth has least pollutant-receptor capability?
(a) Atmosphere
(b) Hydrosphere
(c) Lithosphere
(d) Biosphere

Ans. a

223. Biosphere is the
(a) envelope of gases surrounding the earth.
(b) the outermost layer of earth’s crust.
(c) the thin layer of organic matter containing all living things on the surface of the earth.
(d) None of the above

Ans. c

224. The Earth Summit at Rio de Janeiro was held with the aim of integrating environmental imperatives with developmental aspirations in
(a) June 1972
(b) December 1972
(c) December 1993
(d) June 1993

Ans. a

225. The Global Action Plan adopted at Earth Summit held at Rio de Janeiro in June 1972 is also known as
(a) Agenda 20
(b) Agenda 22
(c) Agenda 23
(d) Agenda 21

Ans. d

226. Environmental degradation is due to
(a) rapid industrialization.
(b) onset of different developmental works.
(c) fast urbanization leading to deforestation.
(d) All of the above.

Ans. d

227. Census is conducted after every
(a) 5 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years

Ans. b

228. Demographic dividend is a situation when the pro-portion of ……… population is greater than …………..
(a) Working age, senior citizens
(b) Working age, dependents
(c) Dependents, working age
(d) Adults, senior citizen

Ans. b

229. Number of deaths of children below age one per 1000 live births in a year is known as .
(a) Crude death rate
(b) Kids death rate
(c) Infant mortality rate
(d) Death rate

Ans. c

230. The average number of children which a woman is capable of bearing is known as .
(a) Fecundity rate
(b) Fertility rate
(c) Fraternity rate
(d) Bearing Capacity

Ans. a

231. Consider the following statements:
(i) According to the second stage of population growth theory, birth rate is low, while death rate is high.
(ii) Population pyramids are used for diagrammatic representation of age-sex distribution of population.
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) Only(i)
(b) Only(ii)
(c) Both (i) and (ii)
(d) Either (i) or (ii)

Ans. b

232. Greenhouse effect is caused by
(a) Green plants
(b) Infrared rays
(c) UV rays
(d) X-rays

Ans. b

233. Which of the following pollutants forms Heat Island?
(a) Water
(b) Air
(c) Land
(d) None of these

Ans. b

234. Which of the following are layers of the atmos-phere?
(i) Troposphere
(ii) Thermosphere
(iii) Natosphere
(iv) Exosphere
(v) Mesosphere
Select the correct code:
(a) (i), (ii), (iii), and (iv)
(b) (ii), (iii), (iv), and (v)
(c) (ii), (iii), and (v)
(d) (i), (ii), (iv), and (v)

Ans. d

235. The term ecosystem was coined by
(a) A.G. Tansley
(b) R.H. Suess
(c) T.P. Cornel
(d) None of these

Ans. a

236. Which of the following is not a feature of ecosystem?
(a) Self-regulating
(b) Fundamental
(c) Self-sustaining
(d) None of these

Ans. d

237. Which of the following is known as autotrophs?
(a) Primary consumers
(b) Producers
(c) Secondary consumers
(d) Decomposers
Ans. b

238. Green plants is an example of
(a) Primary consumers
(b) Producers
(c) Secondary consumers
(d) Decomposers

Ans. b

239. Frugivores eat only
(a) Vegetables
(b) Dry fruits
(c) Fruits
(d) Other organisms

Ans. c

240. Increase in the concentration of pollutants in higher trophic levels is known as
(a) Biomagnification
(b) Biodegradation
(c) Eutrophication
(d) Recycling

Ans. a

241. Omnivores organisms eat
(a) Plants
(b) Fruits
(c) Other organisms
(d) Both (a) and (c)

Ans. d

242. Which of the following is a decomposer?
(a) Earthworm
(b) Lion
(c) Deer
(d) Green plants

Ans. a

242. Which of the following statements) is/are correct?
(i) Species diversity is greater at high altitude than at low altitude.
(ii) Species diversity is greater at low latitude than at high latitude.
Select the correct option:
(a) Only(i)
(b) Only(ii)
(c) Both (i) and (ii)
(d) Either (i) or (ii)

Ans. b

244. Which of the following does not belong to extinct species?
(a) Dodo
(b) Cryptic Treehunter
(c) Spix’s Macaw
(d) Stellar’s wolf

Ans. d

245. Displexia is caused by
(a) Arsenic
(b) Lead
(c) Cadmium
(d) Mercury

Ans. b

246. Which of the following is caused because of human activity?
(a) Natural extinction
(b) Mass extinction
(c) Anthropogenic extinction
(d) All of the above

Ans. c

247. How many biodiversity hotspots are in India?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Ans. b

248.  Which of the following is ex-situ conservation of biodiversity?
(a) National park
(b) Sanctury
(c) Transition zone
(d) otanical garden

Ans. d

249. In which state Nokrek is located?
(a) Nagpur
(b) Maharashtra
(c) Meghalaya
(d) Odisha

Ans. c

250. Which of the following biosphere reserves is for conservation of wild elephant?
(a) Sundcrbans
(b) Great Nicobar
(c) Pachmarhi
(d) Simlipal

Ans. d

251. Which of the following biosphere reserves is in West Bengal?
(a) Sundcrbans
(b) Great Nicobar
(c) Pachmarhi
(d) Simlipal

Ans. a

252. Itai—Itai disease is caused by
(a) Arsenic
(b) Lead
(c) Cadmium
(d) Mercury

Ans. c

253. Mahavir Harina Vanasthali National Park is situ¬ated at
(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttrakhand
(d) Odisha

Ans. a

254. Which of the following are air pollutants?
(a) Sulphur compounds
(b) Nitrogen compounds
(c) Hydrocarbons
(d) All of the above

Ans. d

255. Minamata disease is caused by
(a) Arsenic
(b) Lead
(c) Cadmium
(d) Mercury

Ans. d

256. Which of the following is not an ore of coal?
(a) Lignite
(b) Limonite
(c) Bituminous
(d) Anthracite

Ans. b

257. Natural gas is made up of
(a) Ethane and methane
(b) Propane, ethane
(c) Ethane, methane, and propane
(d) Ethyl mercaptan

Ans. c

258. Which of the following is a ferrous metallic mineral?
(a) Manganese
(b) Gold
(c) Silver
(d) Copper

Ans. a

259. At which of the following states iron ore is not found?
(a) Jharkhand
(b) Chhattisgarh
(c) Karnataka
(d) Maharashtra

Ans. d

260. Earthquake with frequency 4.2 was felt in city A, while city B had an earthquake of frequency 3.2. City A had ……..times stronger earthquake than B.
(a) 5
(b) 1.0
(c) 10
(d) 8

Ans. c

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution