People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

261. Ratio of energy of earthquake of frequency 2 to earthquake of frequency 1 will be
(a) 2
(b) 32
(c) 10
(d) 8

Ans. b

262.  Which gas is mainly produced due to incomplete burning of wood?
a) CO
b) SO2
c) NO2
d) NO3

Ans. a

263. Which of the following is involved in production of carboxy haemoglobin?
a) CO
b) SO2
c) NO2
d) NO3
Ans. a

264. Ratio of strength of earthquake of frequency 4 to earthquake of frequency 2 will be
(a) 10
(b) 2
(c) 100
(d) 50

Ans. c

265. Earthquake of magnitude lesser than 3.9 is said to be
(a) Minor
(b) Light
(c) Mild
(d) Strong

Ans. a

266. Which cyclone had hit Tamil Nadu, Andhra Pradesh, and some parts of coastal Puducherry in 2018?
(a) Phethai
(b) Gaja
(c) Titli
(d) Hudhud

Ans. b

267. Chipko movement was initiated in
(a) 1978
(b) 1965
(c) 1973
(d) 1980

Ans. c

268. National Green Tribunal Act was passed in
(a) 2000
(b) 2005
(c) 2010
(d) 2015

Ans. c

269. Which of the following is a liquid form of aerosol?
(a) Fume
(b) Dust
(c) Mist
(d) Smoke

Ans. c

270. X ray films are a source of which of the following gas?
(a) SO2
(b) CO2
(c) NO2
(d) SO3

Ans. c

271. The maximum size of fly ash is
(a) 1μm
(b) 100μm
(c) 1000μm
(d) 10μm
Ans. c

272. Highest percentage of air consists of
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Argon

Ans. c

273. The Taj Mahal is being affected by
(a) Noise pollution
(b) Air pollution
(c) Water pollution
(d) None of these

Ans. b

274. Most polluted river in the world is
(a) Yamuna
(b) Cavery
(c) Chenab
(d) Ganga

Ans. d

275. Air pollution causes
(a) Global warming
(b) Respiratory problems
(c) Soil erosion
(d) None of these

Ans. b

276. Green House gas is
(a) Nitrogen
(b) Oxygen
(c) Methane
(d) Carbon dioxide

Ans. d

277. The percentage of nitrogen is
(a) 21%
(b) 78%
(c) 12%
(d) 87%

Ans. b

278. What causes pollution
(a) Human activities
(b) Trees
(c) Both of these
(d) None of these

Ans. a

279. Which of the following leads to a disease called broncho spasm?
(a) SO2
(b) SO3
(c) SO4
(d) CO2

Ans. b

280. The minimum size of smoke particle is
(a) 0.2μm
(b) 1μm
(c) 0.8μm
(d) 0.5μm

Ans. d

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution