People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

281. Which of the following is a secondary air pollutant?
(a) SPM
(b) PAN
(c) SO2
(d) NO2

Ans. b

282. The permissible concentration of PM 10 in the air is
a) 60μg/m3
b) 40μg/m3
c) 50μg/m3
d) 20μg/m3

Ans. a

283. CNG is a
(a) Polluted fuel
(b) Clean fuel
(c) Harmful fuel
(d) None

Ans. b

284. Pollution of water is responsible for
(a) Oil refineries
(b) Paper factories
(c) Sugar mills
(d) All

Ans. d

285. Chlorofluorocarbon is used in
(a) Refrigerators
(b) Air conditioners
(c) Perfumes
(d) All

Ans. d

286. The process of burning of municipal solid waste at high temperature is called
(a) Incineration
(b) Composting
(c) Land filing
(d) Shredding

Ans. a

287. Which of the following is a biodegradable waste?
(a) Polythene bags
(b) Synthetic fiber
(c) Food waste
(d) Paper

Ans. c

88. In which method of disposal of municipal solid waste, the waste is dumped in the soil?
a) Incineration
b) Composting
c) Land filing
d) Shredding

Ans. c

289. Which of the following is correct regarding disposal of waste by land filling?
(a) Economical method
(b) Preferred in low lying areas
(c) Foul gases are not produced
(d) Separation of different types of waste not required

Ans. c

290. The density of ash produced in the municipal solid waste is
(a) 100 kg/m3
(b) 450 kg/m3
(c) 700 kg/m3
(d) 1000 kg/m3

Ans. c

291. The waste produced in cotton mills are
(a) Municipal solid waste
(b) Non biodegradable waste
(c) Hazardous waste
(d) Non hazardous waste

Ans. d

292. Which of the following is not the land filling method?
(a) Bangalore method
(b) Area method
(c) Depression method
(d) Trench method

Ans. a

293. …………… is a liquid that passes through solid waste and extract suspended impurities from it.
(a) Leachate
(b) Sludge
(c) Distilled water
(d) Municipal waste
Ans. a

294. Which of the following is not the municipal solid waste?
(a) Radioactive substance
(b) Ashes
(c) Food waste
(d) Rubbish

Ans. a

295. Which of the following waste can be decomposed by bacteria?
(a) Radioactive substance
(b) Ashes
(c) Food waste
(d) Rubbish

Ans. c

296. ……………. is the cutting and tearing of municipal solid waste.
(a) Land fills
(b) Shredding
(c) Pulverization
(d) Composting

Ans. b

Click on the link below for study Material on People and Environment

http://www.simplynotes.in/people-and-environment/

 

Click on the link below for more study material on UGC NET Paper 1 :

http://www.simplynotes.in/entrance-exams/important-dates/ugc-cbse-nta-net-paper-1/

Follow us on Facebook for more updates on NTA UGC NET Study Material, Free Mock Test Series and Daily MCQS

https://www.facebook.com/simplynotes.in/

 

 

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution