People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

61. What is Mycorrhizae?
(a) Symbiotic relationship between plants.
(b) Mutualistic association between plant roots and fungi
(c) A useful bacteria in carbon cycle
(d) A useful bacteria in phosphorus cycle

Ans. b

62. Which of the following are major players in phosphorous cycle ?
(a) Human beings and fish
(b) Human beings and marine birds
(c) Fish and marine birds
(d) Animals and fish

Ans. b

63. In an aquatic ecosystem phytoplankton can be considered as a
(a) Consumer
(b) Producer
(c) Saprotrophic organisms
(d) Macroconsumer

Ans. b

64. The major source of pollution (upto 80% of total air pollution) in metropolitan cities is
(a) automobiles (traffic/transportation)
(b) coal based industries
(c) pesticides
(d) radioactivity and noise

Ans. a

65. Major air pollutant is
(a) CO2
(b) N2
(c) SO2
(d) CO

Ans. d

66. Which one of the following is usually not considered a pollutant?
(a) S02
(b) CO2
(c) Hydrocarbons
(d) CO

Ans. b

67. Taj Mahal is being damaged by
(a) air pollution from Mathura refinery
(b) Yamuna flood
(c) nuclear pollution and railway yard
(d) (a) and (b) both

Ans. a

68. Particulates in air cause
(a) permanent opening of stomata
(b) closure of stomata
(c) coiling of leaves
(d) yellowing of leaves

Ans. b

69. What is it that smoking produces in the largest amount?
(a) N02
(b) CO2
(c) CO
(d) Particulates

Ans. d

70. Coal burning hearths or stoves produce a hazardous gas which suffocates living beings even to death
(a) S02
(b) CO2
(c) CO
(d) H2S

Ans. c

71. The SO2 mainly affects
(a) nucleus
(b) cell membranes
(c) cell wall
(d) ribosomes

Ans. b

72. A mutagenic pollutant is :
(a) chlorinated hydrocarbons
(b) organophosphates
(c) nitrogen oxides
(d) resins

Ans. a

73. Which will not cause air pollution?
(a) CO2
(b) CO
(c) H2
(d) SO2

Ans. c

74. The example of natural pollution is :
(a) Volcanoes
(b) SO2
(c) DDT
(d) Smoke

Ans. a

75. It is advised not to have brick kiln near fruit orchard to
(a) save trees from soil erosion
(b) safeguard trees from large labour population
(c) protect the orchard from operation of Trucks and Carts used for transporting fruits
(d) save trees from poisonous fumes of smoke from brick kiln chimneys

Ans. d

76. The congress grass/carrot grass that causes allergy arrived in India in 1956. It is
(a) Parthenium hysterophorous
(b) Eichhornia crassipes
(c) Opuntia dilleni
(d) Sorghum halepens

Ans. a

77. Which pollutant gas is released by cud-chewing cattle/ruminants ?
(a) CH4
(b) CO2
(c) CO
(d) NO2

Ans. a

78. The term ecology was introduced by
(a) Haekel
(b) Odum
(c) Tansely
(d) Ramdeo Mishra

Ans. a

79. The environment which has been modified by human activities is called :
(a) Natural environment
(b) Anthropogenic environment
(c) Urban environment
(d) Modern environment

Ans. b

80. The short term properties of the atmosphere at a given place and time is referred as :
(a) Climate
(b) Microclimate
(c) Season
(d) Weather

Ans. d

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution