People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

81. When did the Bhopal disaster occur ?
(a) Dec. 3, 1982
(b) Dec, 3, 1984
(c) Dec. 3, 1986
(d) Dec. 3, 1980

Ans. b

82. Leakage of Methyl isocyanate (MIC) caused the biggest industrial disaster of the recent times in 1984 (Bhopal Tragedy). What did the industrial plant manufacture where the leakage occurred?
(a) Fertilizer
(b) Explosives
(c) Pesticides
(d) Cement

Ans. c

83. 60% of SO2 pollution is due to
(a) burning of coal
(b) burning of oil
(c) automobile
(d) industries

Ans. a

84. Which gas was liberated in Bhopal gas tragedy?
(a) Ethyl isothiocyanate
(b) Sodium isohiocyanate
(c) Methyl isocyanate
(d) Phenyl isocyanate and phosgene

Ans. c

85. Persistent exposure to even low levels of environmental chemicals, sometimes induce mutagenic, teratogenic or carcinogenic effects on various organisms, such mutagens may:
(a) cause cell death
(b) Induce chromosomal abnormalities
(c) Induce gene mutation
(d) cause all the above

Ans. d

86. Which is the gas that produces the most damaging acid rains?
(a) SO2
(b) NO2
(c) CO2
(d) H2

Ans. a

87. Recent reports of acid rains in big industries cities are due to the effect of atmosphere pollution by :
(a) more relaease of SO2 and NO2 by burning of fossinl fuels
(b) more release of CO2 by burning of coal/wood, cutting of forests and increasing population.
(c) Excessive release of NH3 by coal gas/industries
(d) excecssive release of CO by incomplete combustion of carbonaceous fuels

Ans. a

88. In India, acid rains are not common due to
(a) less SO2 in air
(b) factories with long chimneys
(c) dust in air
(d) rural areas

Ans. c

89. A rain is called acid,rain when its pH is
(a) Less than 7
(b) Less than 5.6 (generally between 3-5)
(c) Less than 4.6 (generally between 2-4)
(d) Less than 2

Ans. b

90. Acid rain is caused by sulphur oxides nitrogen oxides and hydrochloric acid which are produced by industries, automobiles and thermal power plants using fossil fuels. It causes :
(a) defoliation, chlorosis, necrosis of plant foliage
(b) leaching of mineral salts in soil and decolourisation of coloured stone
(c) death of fishes due to dogging of their gills by exudation of large amount of mucus caused by solubilityand availability of toxic like Aluminium
(d) all the above

Ans. d

91. Smog is a combination of
(a) air and water vapour
(b) water and smoke,
(c) smoke and fog
(d) fire and water

Ans. c

92. Term Smog was given in 1905 by
(a) des Voeux
(b) Hult
(c) Canon
(d) Le Chatelier

Ans. a

93. A smog that occur due to low temperature and has reducing environment is :
(a) Los Angeles smog
(b) Photochemical smog
(c) London smog
(d) All the above

Ans. c

94. Smog that occurs mainly by automobile exhausts at high temperature over cities due to still air is called
(a) London smog
(b) Classical smog
(c) Both (a) and (b)
(d) Photochemical smog

Ans. d

95. London smog of 1952 that killed about 4000 persons, was

(a)Photochemical and rich in NO2
(b) Coal induced and rich in SO2
(C) Effect of nuclear accident
(d) Due to atomic explosion

Ans. b

96. Some pollutants are:
(i) Carbon monoxide
(ii) Nitrogen dioxide
(iii) Ethylene
(iv) Lead tetraethyl
(v) Sulphur-dioxide
(vi) Unbumt hydrocarbons
(vii) Partially oxidised products of formaldehyde and acetaldehyde

The photochemical SMOG formation takes place by
(a) (i) and (vi)
(b) (vi) and (vii)
(c) (i) and (vii)
(d) (i) to (vii), all

Ans. d

97. In a photochemical smog, which gas is an eye and mucous membrane irritant?
(a) SO2
(b) O3
(c) CO
(d) N2O

Ans. b

98.The main component of photochemical smog is/are
(a) PAN
(b) O3
(c) Both (a) and (b)
(d) SO2

Ans. c

99. PAN (Peroxyacylnitrate) is a secondary pollutant and is found in
(a) smog
(b) fertilizer
(c) herbicide
(d) pesticide

Ans. a

100. Which organism’s case of colour change revolution is quoted as the most striking example of Industrial melanism and natural selection as a result of environmental change?
(a) Spotted Lady bird
(b) Speckled wood
(c) Peppered moth
(d) Dot moth

Ans. c

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution