People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

101. Most abundant pollutant in the atmosphere among hydrocarbons is
(a) methane
(b) propane
(c) butane
(d) benzpyrene

Ans. a

102. Which of the following gases can deplete the ozone layer in the stratosphere (upper atmosphere) ?
(a) Methane
(b) Carbon monoxide
(c) Ammonia
(d) Sulphur dioxide

Ans. a

103. The gas which is produced in flooded rice paddy fields, marshes and cud chewing cattle and is associated with global warm- ing and depletion of ozone layer is
(a) CH4
(b) Cl
(c) CO2
(d) H2S

Ans. a

104. Which pollutant gas does a landfill produce?
(a) Methane
(c) H2S
(b) Ammonia
(d) SO2

Ans. a

105. The source of aerosol in upper atmosphere is
(a) sea currents
(b) petroleum based industries
(c) jet planes
(d) ruminants

Ans. c

106. As innocuous activity as a hair spraying can, on a large scale, drastically affects
(a)ozone layer
(b)ionosphere
(c)troposphere
(d)magnetosphere

Ans. a

107. The jet propulsion liberates a compound in outer atmosphere which causes air pollution. It is
(a) Fluorocarbons
(b) CO2
(c) SO2
(d) Ozone

Ans. a

108. Green house gases are/is
(a) CO2
(b) Chlorofluorocarbons (CFCs) and Halons
(c) CH4 and N2O
(d) all of these

Ans. d

109. The most serious pollutant to rubber tyres is
(a) CO2
(b) CO
(c) O3
(d) NO2

Ans. c

110. Which satellite recorded the presence of an ozone hole?
(a) TIROS-N
(b) GOES
(c) NIMBUS-7
(d) LANDSAT-3

Ans. c

111. Peeling of ozone umbrella (which protects us from harmful UV rays) is made by
(a) CFMs/CFCs
(b) CO2
(c) Coal burning
(d) PAN

Ans. a

112. Ozone depletion in stratosphere ozone hole would result in
(a) forest fires and acid rains
(b) global warming
(c) increased incidence of skin cancer due to reaching of UV radiations on earth
(d) Green House effect

Ans. c

113. Ozone increases
(a) photosynthesis
(b) transpiratin
(c) respiration
(d) (b) and (c)

Ans. d

114. Today concentration of green house gases is high because of
(a) use of refrigerators
(b) deforestation
(c) increased combustion of fossil fuels
(d) all of the above

Ans. d

115. Maximum threat to the world is from
(a) Global warming
(b) Ozone hole
(c) Water Pollution
(d) Soil erosion

Ans. b

116. Fossil fuels and metallic minerals are
(a) Renewable resources
(b) Inexhaustible resources
(c) Non- renewable resources
(d) None of these

Ans. c

117. Forests and wild life are
(a) Renewable resources
(b) Non-renewable resources
(c) Inexhaustible
(d) None of these

Ans. a

118. Both power and manure is provided by
(a) Nuclear plants
(b) Thermal plants
(c) Biogas plants
(d) Hydroelectric plants

Ans. c

119. Soil conservation is a process in which
(a) Soil is aerated
(b) Soil erosion is allowed
(c) Sterile soil is made fertile
(d) Soil is protected against loss

Ans. d

120. Which of the following is a non- renewable resource ?
(a) Coal
(b) Forests
(c) Water
(d) Wildlife

Ans. a

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution