People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

121. The best soil for healthy and vigorous growth of most plants is
(a) Clayey
(b) Sandy
(c) Loam
(d) Clayey loam

Ans. c

122. Harnessing of nuclear energy often causes
(a) Air Pollution
(b) Water Pollution
(c) Thermal Pollution
(d) Noise Pollution

Ans. c

123. Chipko movement was started to conserve
(a) Forests
(b) Grasslands
(c) Deserts
(d) Soil

Ans. a

124. Cauvery water dispute is in between
(a) India and Pakistan
(b) Punjab and Haryana
(c) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
(d) Karnataka and Tamil Nadu

Ans. d

125. Terrace farming is practiced in :
(a) Coastal areas
(b) Deserts
(c) Hills
(d) Plains

Ans. c

126. Khetri (Rajasthan) is famous for :
(a)Gold mines
(b) Copper mines
(c) Granite stone
(d) Marble stone

Ans. b

127. An ecosystem consists of
(a) Green plants and animals
(b) Green plants and decomposers
(c) Producers and consumers
(d) Green plants, animals, decomposers and abiotic environment

Ans. d

128.In a food chain animals constitute the
(a) First trophic level
(b) Second trophic level
(c) Intermediate trophic level
(d) Ultimate trophic level

Ans. c

129. Which ecological pyramid is always straight?
(a) Pyramid of biomass
(b) Pyramid of numbers
(c) Pyramid of energy
(d) Pyramid of numbers and biomass

Ans. c

130. Which of the following is an abiotic components of the ecosystem ?
(a) Bacteria
(b) Plants
(c) Humus
(d) Fungus

Ans. c

131. The food chain in which microorganisms breakdown dead producers is called
(a) Consumer food chain
(b) Predator food chain
(c) Parasitic food chain
(d) Detritus food chain

Ans. d

132. Increase in fauna and decrease in flora would be harmful due to increase in
(a) Diseases
(b) CO2
(c) O2
(d) Radioactive pollution

Ans. b

133. Tropical forests occur in India in
(a) Jammu and Kashmir
(b) Rajasthan
(c) Kerala and Assam
(d) No where

Ans. c

134. Most stable ecosystem is
(a) Forest
(b) Desert
(c) Ocean
(d) Mountain

Ans. c

135. A primary succession on bare rock starts with
(a) Lichens
(b) Herbs
(c) Trees
(d) Animals

Ans. a

136. A community that starts the process of succession in a habitat is called
(a) Biotic community
(b) Abiotic community
(c) Pioneer community
(d) Artificial community

Ans. c

137. India bustard has become endangered species due to :
(a) Deforestation in Rajasthan
(b) Spread of desert
(c) Hunting
(d) Change in climate

Ans. c

138. In our country the percentage of land under forest is about
(a) 20%
(b) 19%
(c) 25%
(d) 30%

Ans. b

139. The animal that has become extinct is
(a) Dinosaur
(b) Dodo
(c) Wolly Mammonth
(d) Archaeopteryx

Ans. b

140. The area reserved for the welfare of wildlife is called :
(a) National Park
(b) Botanical Garden
(c) Sanctuary
(d) Forest

Ans. a

141. Kaziranga National Park is famous for
(a) Tiger
(b) Musk deer
(c) Elephant
(d) Rhinoceros

Ans. d

142. Animals and plants are best protected in:
(a) Zoos
(b) Botanical Gardens
(c) Sanctuaries
(d) National Parks

Ans. d

143. National Park concerned with rhinoceros is
(a) Corbett
(b) Ranthambore
(c) Kaziranga
(d) Valley of flowers

Ans. c

144. Animals having high protection prospects are :
(a) Lion and Leopard
(b) Tiger and busard
(c) Himalayan bear and musk deer
(d) Elephant and crocodile

Ans. c

145. Which endangered animal is the source of the world’s lightest, warmest and most expensive wool – the shahtoosh ?
(a) Chiru
(b) Nilgai
(c) Cheetal
(d) Kashmiri goat

Ans. a

146. Which group of vertebrate comprises the highest number of endangered species?
(a) Birds
(b) Mammals
(c) Fishes
(d) Reptiles

Ans. b

147. Nitrogen oxide and hydrocarbons released by automobiles interact to form :
(a) Carbon monoxide
(b) Sulphur dioxide
(c) PAN
(d) Aerosols

Ans. c

148. Which of the following plants can be used as indicator of SO2 pollution of air?
(a) Ferns
(b) Epiphytic lichens
(c) Liver worts
(d) Horn worts

Ans. b

149. Dysentry spread due to
(a) Food adulteration
(b) Humid weather
(c) Water pollution
(d) Air pollution

Ans. c

150. Maximum deposition of DDT will occur in
(a) Phytoplankton
(b) Crab
(c) Eel
(d) Sea gull

Ans. d

151. Sound becomes hazardous noise pollution at decibels
(a) Above 30
(b) Above 80
(c) Above 100
(d) Above 120

Ans. b

152. Disease caused by eating fish inhabiting mercury contaminated water is
(a) Bright’s disease
(b) Minimata disease
(c) Hashimoto disease
(d) Osteosclerosis

Ans. b

153. Taj Mahal at Agra may be damaged by :
(a) Sulphur dioxide
(b) Chlorine
(c) Hydrogen
(d) Oxygen

Ans. a

154. Fluoride pollution mainly affects
(a) Kidney
(b) Brain
(c) Heart
(d) Teeth

Ans. d

155. Carbo footprint measures the :
(a) Amount of carbon consumed by an individual
(b) Land needed for sustaining oneself indefinitely
(c) Total greenhouse gas emissions caused directly and indirectly by a person, organization, event or product.
(d) Amount of travel undertaken by an individual

Ans. c

156. Which of the following statement is incorrect about Kyoto Protocol ?
(a) Kyoto Protocol was adopted in 1997.
(b) The first commitment period of Kyoto Protocol ended in 2012
(c) Kyoto Protocol is about reduction of emission of greenhouse gases.
(d) The second commitment period of Kyoto Protocol will end in 2030.

Ans. d

157. Which of the following contributes to global cooling?

(a) nitrous oxide
(b) aerosols
(c) methane
(d) chlorofluorocarbons

Ans. b

158. Environmental Impact Assessment (EIA) is mandatory under which one of the following India legislations:
(a) Indian Forest Act
(b) Air (Prevention and Control of Pollution) Act
(c) Wildlife Protection Act
(d) Environment (Protection) Act

Ans. d

159. Mercury pollution is a serious issue because:
(a) Mercury is a pure metal and hard to digest.
(b) Mercury accumulates and concentration increases high up the food chain.
(b) Mercury is light and easily dispersed by wind.
(d) Mercury is very soluble in water and easily absorbed by human body.

Ans. b

160. To conserve coral reefs, the government of India declared one of the following as Marine Park :
(a) Gulf of Kutch
(b) Gulf of Mannar
(c) Andaman Islands
(d) Lakshadweep islands

Ans. c

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution