People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

161. The largest sink (pollutant receptor) of the planet is
(a) atmosphere
(b) hydrosphere
(c) lithosphere
(d) biosphere

Ans. b

162. Which of the following components of the earth has least pollutant-receptor capability?
(a) Atmosphere
(b) Hydrosphere
(c) Lithosphere
(d) Biosphere

Ans. a

163. _________ is the crushing and grinding of municipal solid waste.
(a) Land fills
(b) Shredding
(c) Pulverization
(d) Composting

Ans. c

164. In which method of composting, decomposition of anaerobic waste takes place?
(a) Indian method
(b) Depression method
(c) Bangalore method
(d) Trench method

Ans. c

165. Which of the following is a biological method of disposal of municipal solid waste?
(a) Land fills
(b) Shredding
(c) Pulverization
(d) Composting

Ans. d

166. What is the name of the world’s first Greenhouse Gases Observing Satellite(GOSat) launched by Japan in 2009?
(a) Ibuki
(b) Tadami
(c) Akatsuki
(d) Hayabusa

Ans. a

167. Cement factory laborers are prone to :
(a) Leukemia
(b) Bone marrow disease
(c) Asbestosis
(d) Cytosilicosis

Ans. d

168. Who had coined the term SMOG?
(a) Dr. Henry Antoine
(b) Stephen Hawking
(c) Nicolaus Copernicus
(d) Nikola Tesla

Ans. a

169. The natural place of an organism or community is known as
(a) Niche
(b) Biome
(c) Habitat
(d) Habit

Ans. c

170. Which is the renewable exhaustible natural energy resource?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Kerosene
(d) Biomass

Ans. d

171. According to Shelford’s Law of Tolerance, the organisms wide environmental factor tolerance limit show
(a) Narrow distribution with low population size
(b) Wide distribution with high population size
(c) Narrow distribution with high population size
(d) Wide distribution with low population size

Ans. b

172. Plants growing under direct sunlight are known as
(a) Heliophytes
(b) Sciophytes
(c) Psamophytes
(d) Dicots

Ans. a

173. Plants growing under shade are known as
(a) Psamophytes
(b) Sciophytes
(c) Heliophytes
(d) Monocots

Ans. b

174. An orchid living on a tree exhibit
(a) Predator
(b) Mutualism
(c) Commensalism
(d) Parasitic

Ans. c

175. Which statement is correct with respect to the food chain?
(a) Every component of food chain forms trophic level
(b) Inter-relation between different food chains is known as a food web
(c) All the chains formed by nutritional relations is used to understand energy flow.
(d) All of the above

Ans. d

176. The process of vernalization is practised in
(a) Cold countries
(b) Hot countries
(c) Only in sub-tropical countries
(d) Only in tropical countries

Ans. a

177. Which of the following requires maximum energy?
(a) Secondary consumer
(b) Decomposer
(c) Primary consumer
(d) Primary producer

Ans. d

178. The bottom area where production is less than respiration in a pond ecosystem is termed as
(a) Profundal zone
(b) Tidal zone
(c) Benthic zone
(d) Limnetic zone

Ans. a

179. Which is not the characteristic of ‘r’ selected species?
(a) Reproduce quickly
(b) Parental care
(c) A low survival rate of progenies
(d) Produce a large number of progenies

Ans. b

180. Which is not the characteristic of a population?
(a) Natality
(b) Mortality
(c) Stratification
(d) Sex ratio

Ans. c

People and Environment (MCQs/ Practice Question) UGC NET Paper 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top
You cannot copy content of this page. The content on this website is NOT for redistribution